Matičine februarske novice in novosti

Obveščamo vas o naših prireditvah in novostih v mesecu februarju. To je mesec, ko Slovenska matica 4. februarja praznuje tudi svoj »rojstni dan«. Ta dan bodo naša vrata odprta za vse obiskovalce, ki bi si želeli ogledati našo stavbo in galerijo portretov vseh naših predsednikov. Obenem bodo vse Matičine knjige, starejše od šest mesecev, tudi za vse nečlanice in nečlane na prodaj s posebnim, 40 % popustom, vsak obiskovalec pa si bo lahko izbral tudi eno brezplačno knjigo iz naših zalog.

Ponedeljek, 3. februar 2020 ob 18.30
Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 56, Ljubljana
Miklavž Komelj o Izbranih spisih Valentina Vodnika
V okviru šišenskega praznika, poimenovanega Vodnikovanje, bodo na Vodnikovi domačiji pripravili zanimiv program. Predstavljen bo tudi ponatis Vodnikovih izbranih proznih spisov, ki jih je nedavno izdala Slovenska matica. O vsakdanjem življenju tistega časa, kakor ga je prikazoval Valentin Vodnik, bo govoril dr. Miklavž Komelj, tudi avtor spremne besede k izdanemu delu.

Torek, 4. februar 2020, od 9.00-15.00
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Dan odprtih vrat Slovenske matice
Na dan, ko Slovenska matica praznuje 156-letnico svojega obstoja, bomo pripravili posebno ponudbo naših knjig. Vse knjige, starejše od 6 mesecev, bodo za vse obiskovalce na razpolago s 40 % popustom. Ogledali si bodo lahko naše prostore, tudi portrete predsednikov v naši sejni sobi in v spomin na obisk pri nas prejeli brezplačno knjigo iz naših zalog.

Sreda, 5. februar 2020, ob 18. uri
Slovensko kulturno društvo Tabor, Prosvetni dom, Opčine, Italija
Pogovor z Bogomilo Kravos, avtorico monografije Slovensko gledališče v Trstu. Od začetkov do današnjih dni. 1848-2018
Bogomila Kravos bo na Opčinah predstavila monografijo Slovensko gledališče v Trstu. Od začetkov do današnjih dni. 1848-2018, ki je izšla pri Slovenski matici. Pogovor z avtorico bo vodila novinarka in publicistka Ivana Suhadolc. Dogodek sodi v sklop prireditev, ki jih podpira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Četrtek, 6. februar 2020, ob 11. uri
Dvorana SAZU, Novi trg 3/I, Ljubljana
Pogovor ob jubilejni knjigi Vse, kar je … z akademikom Andrejem Jemcem
Letošnji slovenski kulturni praznik bomo proslavili v sodelovanju s SAZU. V akademijski dvorani bo potekal pogovor s slikarjem, akademikom Andrejem Jemcem. O likovnem umetniku, ki je svojo 85-letnico nedavno proslavil z odmevno razstavo in Matičino izdajo monografije Vse, kar je …, v kateri so predstavljena njegova dela zadnjih dveh let, bosta govorila pisec spremne besede k Jemčevi likovni monografiji akademik prof. dr. Milček Komelj in izredni član SAZU prof. dr. Jožef Muhovič. Pogovor bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Nedelja, 9. februar 2020, ob 17. uri
Gasilski dom Zavratec, Zavratec
V dvorani Gasilskega doma Zavratec, gorsko vasico med Medvedjim brdom, Rovtami in Idrijo, bodo člani in članice Kulturnega društva Zavratec pripravili recital v počastitev kulturnega praznika. Scenarij in izbor besedil je navdihnila knjiga Valentina Vodnika Izbrani spisi, ki jo je jeseni lani izdala Slovenska matica in predstavlja bogat izbor Vodnikovega dela. Otroci podružnične osnovne šole Zavratec, stari med šest in deset let, so se naučili kitice za mesece in nekaj alpskih poskočnic, recitatorji pa bodo prebirali njegove narodno-buditeljske pesmi, spise iz Velike pratike, Kuharskih bukev in Lublanskih novic. Člani in članice Mešanega pevskega zbora Zavratec bodo branje popestrili s petjem. Scenarij je pripravila članica Slovenske matice Tanja Tuma. Da se bo Vodnik dodobra vselil v telo in duha obiskovalcev, pa bodo domov odnesli tudi nekaj receptov iz Kuharskih bukev.

Nedelja, 9. februar 2020, ob 20. uri
Župnijska dvorana cerkve sv. Frančiška, Šiška, Ljubljana
Pogovarjamo se o evtanaziji s prof. dr. Matjažem Zwittrom
Prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med. je 41 let delal kot specialist onkologije z radioterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Kot zdravnik je sedaj upokojen, še vedno pa dela kot predstojnik Katedre za medicinsko etiko in pravo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. V svoji strokovni bibliografiji ima 370 bibliografskih enot, med njimi 50 člankov, ki so vključeni v podatkovno zbirko PubMed, ter souredništvo dveh knjig o komunikaciji v medicini, ki sta izšli pri The New York Academy of Sciences ter pri založbi Springer. V letu 2018 je pri Cankarjevi založbi izšla njegova knjiga Pogovori o zdravniški etiki, v začetku leta 2019 pa je pri založbi Springer izdal za mednarodno bralstvo prirejeno izdajo Medical Ethics in Clinical Practice. V svoji razpravi Pogovarjamo se o evtanaziji, ki je jeseni izšla pri Slovenski matici, se strokovno in s tehtnimi argumenti vključuje v pogosto spolitizirano temo o uvedbi evtanazije, niza argumente za in proti, povzema izkušnje iz drugih držav in predvsem odpira temeljna humanistična vprašanja o dostojanstvu in svetosti življenja. Pogovor z avtorjem bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Četrtek, 13. februar 2020, ob 18.30
Narodni dom Trst, Ulica Filzi 14, Trst, Italija
Predavanje dr. Bogomile Kravos o slovenskem gledališču v Narodnem domu
Tržačanka dr. Bogomila Kravos je slavistka, teatrologinja, doktorica znanosti s področja literarnih ved in samostojna raziskovalka. Monografija Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni. 1848–2018, ki sta jo skupaj izdala Slovenska matica in Slovenski gledališki inštitut, je najbolj celovit pregled gledališke dejavnosti Slovencev v Trstu in okolici od začetkov v letu 1848 do danes. V prvem delu svoje monografije se avtorica posveti razvoju slovenske gledališke dejavnosti na Tržaškem in izredno plodnim letom delovanja v Narodnem domu, vse do njegovega požiga leta 1920. To poglavje iz svoje monografije bo podrobneje predstavila na predavanju v Narodnem domu, ki bo potekalo v italijanščini, tako da bo monografijo in njeno vsebino posredno spoznala celotna tržaška skupnost.

Petek, 14. februar 2020, od 9.00-13.00
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Posvet 100 let slovenske in srbske matematike. Velika matematika Josip Plemelj in Mihailo Petrović Alas
Slovenska matica je že 15. februarja 2018 gostila zelo odmeven posvet o matematiku, astronomu, klimatologu in vsestranskem učenjaku Milutinu Milankoviću in tako začela svoje sodelovanje z ustanovo Vukova zadužbina, ki pomaga ohranjati spomin na velike dosežke srbske znanosti, jih predstaviti slovenski javnosti ter opozoriti na žive stike med obema narodoma na področju duhovne dediščine. Tokrat bomo predstavili dva izjemna matematika – Josipa Plemlja in Mihaila Petrovića Alasa. Ker smo v letu 2019 praznovali 100-letnico Univerze v Ljubljani, prav Josip Plemelj pa je bil njen prvi rektor, je tema še posebej zanimiva. Posebna gosta posveta bosta srbska matematika, akademik prof. dr. Gradimir Milovanović in akademik prof. dr. Stevan Pilipović. Posvet, ki ga v soorganizaciji prirejajo Vukova zadužbina iz Ljubljane, Srbska akademija znanosti in umetnosti, Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter Slovenska matica, bo odprt za širšo javnost.

Program posveta

9.00-9.10 Pozdravni govor predsednika Slovenske matice dr. Aleša Gabriča
9.10-9.15 Pozdrav predsednika uprave Vukove zadužbine Živorada Andrejića
9.15-9.50 Akad. prof. dr. Gradimir Milovanović – Mihailo Petrovic: Školovanje, univerzitetska karijera i stvaranje matematičke škole
9.50-10.25 Akad. prof. dr. Stevan Pilipović – Mihailo Petrović, Matematički rezultati, putopisi, alaski i boemski život
10.30-10.45 Debata
10.45-11.00 Odmor, pogostitev
11.00-11.20 Akad. prof. dr. France Forstnerič – Josip Plemelj, matematik svetovnega slovesa
11.20-11.40 Prof. dr. Milan Hladnik – Josip Plemelj kot univerzitetni profesor
11.40-12.00 Doc. dr. Željko Oset – Akademik Josip Plemelj (1873–1967), član SAZU, SANU in Bavarske akademije znanosti
12.00-12.20 Tatjana Dekleva – Dr. Josip Plemelj, prvi rektor ljubljanske univerze
12.20-12.45 Zaključna debata

Torek, 18. februar 2020, ob 18. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka SM pod ciklom Slovenska naravna in tehnična dediščina: dr. Tomaž Sajovic, Pavel Grošelj 80 let smrti
V okviru tokratnega predavanja iz cikla Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice se bomo spomnili 80-letnice smrti prof. dr. Pavla Grošlja. Umrl je v Zagrebu 26. januarja 1940. Rojen je bil 9. februarja 1883 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je na dunajski univerzi posvetil naravoslovnim vedam. Kot profesor je od leta 1908 služboval na ženskem liceju v Ljubljani, a se je ves čas bavil tudi z znanstvenim delom, ki je doživelo priznanje leta 1918. z imenovanjem dr. Grošlja za honorarnega profesorja na univerzi v Zagrebu, leta 1922. pa z imenovanjem za docenta biologije na filozofski fakulteti ljubljanske univerze, kar je ostal do smrti. Spadal je med prvoboritelje za slovensko univerzo. Pokojni Pavel Grošelj ni bil suhoparen znanstvenik, ampak predvsem tudi živahen mislec in pesniško nadarjen. Zato je v njegovem delu prevladoval esejistični značaj.

Sreda, 26. februar 2019, ob 17. uri
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana
Predavanje iz cikla Znamenite Slovenke: Marta Nadlišek Bartol
Tudi letos v sodelovanju z Ženskim odborom Mira pri Slovenskem centru PEN nadaljujemo s predstavitvami znamenitih Slovenk. V tokratnem predavanju bosta dr. Katja Mihurko Poniž in Evelina Umek predstavili Marico Nadlišek Bartol. Januarja letos smo se spominjali 80-letnice njene smrti. Bila je slovenska pisateljica, prevajalka, publicistka in urednica, mama pisatelja Vladimirja Bartola. Od leta 1897 do 1900 je urejala prvi slovenski ženski časopis Slovenka in tako pomembno pomagala razvijati ženska vprašanja v takratni družbi. Uveljavila se je tudi kot prevajalka iz italijanske književnosti.

Četrtek, 27. februar 2019, ob 16. uri
Amfiteater FF UM, Koroška cesta 160, Maribor
Predstavitev pesniške zbirke Ericha Prunča Tihožitja in Besi
Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva Maribor, Oddelek za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Maribor in Slovenska matica vabimo na promocijo knjige Tihožitja in Besi Ericha Prunča. V uvodnem programu bodo nastopili študenti Oddelka za glasbo PeF David Krajnc in Gregor Zupanič, sopranistka Nilda Luketič in mag. Ivo Kopecky Kopecky, klavir, avtorjeve pesmi bo brala Saša Ul, študentka Oddelka za prevodoslovje. Prireditev knjige sodi v niz kulturnih dogodkov, s katerim želimo posthumno počastiti znamenitega univerzitetnega profesorja, prevajalca in pesnika prof. dr. Ericha Prunča in obeležiti 2020 kot leto avstrijsko-slovenskega dialoga. Avtorja bodo v svojih nagovorih predstavili dr. Aleksandra Nuč, predstojnica Oddelka za prevodoslovje FF UM, prof. dr. Karmen Teržan Kopecky, predsednica DSAP Maribor, mag. Hanzi Filipič, urednik in predstavnik Mohorjeve založbe, prof. dr. Silvija Borovnik, profesorica na FF UM in članica UO Slovenske matice, dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice, in dvorni svetnik prof. dr. Reginald Vospernik, urednik knjige.

Vljudno vabljeni na vse prireditve.

Košarica je prazna