Znamenite Slovenke

25.09.2019; 17:00 - 18:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


igralka AVGUSTA DANILOVA (roj. Gostič, 24. avgust 1869 – 3. januar 1958)
V sodelovanju z Ženskim odborom MIRA pri Slovenskem centru PEN začenjamo niz predstavitev znamenitih Slovenk iz naše kulturne zgodovine in zgodovine znanosti na Slovenskem. Kot prvo bomo predstavili igralko Avgusto Danilovo, rojeno Gostič, ki se je rodila pred 150. leti. Znamenito gledališko ustvarjalko bosta predstavili dr. Katja Mihurko Poniž, profesorica s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, in dr. Bogomila Kravos, ki je o Avgustu Danilovi obširno pisala tudi v pregledu gledališke dejavnosti na Tržaškem Slovensko gledališče v Trstu 1848–2018, nedavno izdanem pri Slovenski matici.

»Avgusta Danilova je predstavnica prve generacije slovenskih poklicnih igralcev. V skoraj sedemdesetletnem igralskem stažu je odigrala nekaj sto vlog. Nastopati je začela v nekdanjem, že leta 1887 pogorelem Stanovskem gledališču, ki je stalo na mestu današnje Filharmonije, igrala pa je celo še v filmih po drugi svetovni vojni.
Rodila se je 18. avgusta 1869 v Ljubljani, odraščala v skromnem domu na pobočju grajskega hriba in že v otroški dobi statirala na odru. Po končanem šolanju pri sv. Jakobu v stari Ljubljani je opravila še pripravnico za učiteljišče. Vedno bolj se je posvečala gledališču in kot petnajstletnica odigrala tudi prvo večjo vlogo … Avgusta je kljub sedmim porodom vsako sezono brez izjeme odigrala od deset do dvajset vlog. Ob Zofiji Borštnik Zvonarjevi je veljala za najpomembnejšo igralsko moč svoje generacije, za temperamentno igralko z veliko izrazno močjo.« (Katarina Kocijančič v knjigi Pozabljena polovica, Ljubljana: Založba Tuma in SAZU, 2012)

Več o tej izjemni gledališki ustvarjalki boste lahko izvedeli na našem dogodku.

Košarica je prazna