Vabilo na znanstveni posvet

15.09.2022; 08:30 - 12:45; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na znanstveni posvet z naslovom Jurij Slatkonja (21. 3. 1456–26. 4. 1522): od Kranjske do Dunaja, ki bo v četrtek, 15. septembra 2022, ob 8.30 uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.
Ob 500-letnici njegove smrti bo poleg posveta organiziran še en dogodek, in sicer koncert v organizaciji Muzikološkega inštituta ZRC SAZU Jurij Slatkonja in dunajska dvorna kapela, ki bo v petek, 16. septembra 2022, ob 20.00 v Atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana.

Posvet bo sneman in pozneje dosegljiv na strani YouTube Slovenske matice.
Podprla ga je Mestna občina Ljubljana.

Jurij Slatkonja je ena od najpomembnejših glasbenih osebnosti v slovenski zgodovini in pomemben zgodnji humanist v habsburški monarhiji. Kot bakalaver dunajske artistične fakultete je od leta 1477 veliko deloval na Dunaju, kjer je leta 1498 organiziral znamenito dunajsko dvorno kapelo, leta 1513 pa bil imenovan za dunajskega škofa. Bil je tudi ljubljanski stolni kanonik in ljubljanski prošt ter prošt novomeškega kapitlja. Tudi preko njega so se dunajski kulturni tokovi prenašali v Ljubljano.

Na posvetu bodo o Slatkonjevi življenjski poti in upodobitvah spregovorili Lilijana Žnidaršič Golec, Grantley McDonald, Gašper Cerkovnik in Matej Klemenčič, o njegovi povezavi z glasbo pa Katarina Šter, Marko Motnik in Klemen Grabnar. Uvodna nagovora bosta imela Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in Oto Luthar, direktor ZRC SAZU.

PROGRAM ZNANSTVENEGA POSVETA

8:30–8:45
UVODNA POZDRAVA

Aleš Gabrič
Predsednik Slovenske matice

Oto Luthar
Direktor ZRC SAZU

8.45– 10.45
JURIJ SLATKONJA, NJEGOVA ŽIVLJENJSKA POT IN UPODOBITVE
Moderator: Marko Štuhec

Lilijana Žnidaršič Golec
Nova dognanja o življenju Jurija Slatkonje do imenovanja za dunajskega škofa (1513)

Grantley McDonald
Slatkonia as Bishop of Vienna (Slatkonja v vlogi dunajskega škofa)

Gašper Cerkovnik
Upodobitve in portreti Jurija Slatkonje v zgodnjem novem veku

Matej Klemenčič
Nekaj premislekov o nagrobniku Jurija Slatkonje

10.45-11-15
Odmor

11.15 – 12.45
JURIJ SLATKONJA IN GLASBA
Moderatorka: Metoda Kokole

Katarina Šter
Koralna glasba na Slovenskem v času Jurija Slatkonje

Marko Motnik
Med miti, legendami in dejstvi: dunajska dvorna kapela v
Slatkonjevem času

Klemen Grabnar
Jurij Slatkonja v slovenskem glasbenem zgodovinopisju

Dogodek je podprla Mestna občina Ljubljana.

JURIJ SLATKONJA IN DUNAJSKA DVORNA KAPELA
v okviru cikla HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu
petek, 16. SEPTEMBER 2022 OB 20.00 URI

Spored: Jurij Slatkonja, Heinrich Isaac, Ludwig Senfl, Paul Hofhaimer

Singer Pur
Claudia Reinhard, sopran | Christian Meister, tenor | Markus Zapp, tenor | Manuel Warwitz, tenor | Felix Meybier, bas
Domen Marinčič, viola da gamba | Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv

Jurij Slatkonja, od čigar smrti letos mineva 500 let, se je rodil leta 1456 v Ljubljani. Več kakor dve desetletji je vodil dvorno glasbeno kapelo cesarja Maksimilijana I. in pozneje postal prvi pravi dunajski škof. Pripisujemo mu le kratek latinski motet in štiriglasno posvetno pesem, zato ju bo na koncertu dopolnjevala glasba njegovih slavnih sodobnikov in kolegov Heinricha Isaaca, Ludwiga Senfla in organista Paula Hofhaimerja. Isaac je v motetu Virgo Prudentissima uglasbil Slatkonjevo besedilo ob cesarskem kronanju in v povezavi z motetom napisal šestglasno mašo.
Nastopil bo svetovno znani nemški vokalni ansambel Singer Pur iz Nemčije, ki deluje že več kakor tri desetletja in je nedavno izdal zgoščenko Senflove glasbe. Mednarodno kariero si je zagotovil z nastopi na radiu in televiziji, zgoščenkami, vabili na znane festivale in koncerti v skoraj šestdesetih državah.

Vstopnice po enotni ceni 6,00 EUR bodo na voljo teden dni pred koncertom v Knjigarni Azil na Novem trgu 2 v Ljubljani (tel.: 01/470 6475) od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro, v soboto med 10. in 14. uro in uro pred koncertom10.00–18.00 in uro pred koncertom.
Več informacij:
http://hc.zrc-sazu.si
muz_inst@zrc-sazu.si
tel.: 01/470 6219 (dr. Klemen Grabnar)

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Dogodek bo potekal ob upoštevanju aktualnih odlokov glede virusa SARS-CoV-2. Kulturna dejavnost se izvaja brez dodatnih omejitev števila obiskovalcev, postavitve sedežev ali izpolnjevanja pogoja PCT.

Košarica je prazna