Predstavitev zbornika Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja

12.10.2021; 17:00 - 18:00; Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg , 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na predstavitev zbornika Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja, ki bo v torek, 12. oktobra, ob 17. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Rusjanovem trgu v Ljubljani. O vsestranski naravi Nika Kralja, njegovih vplivih na sodobnike in prihodnje generacije, o okolju in okoliščinah, v katerih je deloval, ter o posameznih poglavjih njegove kariere bodo spregovorili avtorji monografije Cvetka Požar, Marta Rendla, Barbara Predan, Špela Šubic, Iva Ceraj, Natalija Lapajne, Miha Špiček, Jasna Hrovatin in Veronika Kralj-Iglič. Pozdrav in uvodni nagovor bosta pripadla dr. Bogu Zupančiču, direktorju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ter predsedniku Slovenske matice dr. Alešu Gabriču.

Jeseni leta 2020 smo s simpozijem obeležili 100-letnico rojstva oblikovalca Nika Kralja. Minulo poletje so prispevki s simpozija izšli v znanstveni monografiji Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja v založbi Slovenske matice in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Preko devetih prispevkov v monografiji spoznamo oblikovalca, ki je lastnoročno gradil temelje slovenskega oblikovanja in pri tem zasledoval vedno izmikajočo se popolnost. V monografiji so med drugim obravnavani strokovni in splošni javnosti manj znani fotokolaži Kraljevih prvih avtorskih izdelkov v tovarni Stol, Kraljev sistem lesenih igrač, seminarske naloge na temo kozolca, ki so nastale pod Kraljevim mentorstvom, njegov vpliv na oblikovanje v širši domovini ter njegove misli s poti, ki jih je v obliki pisem redno pošiljal svoji ženi Veroniki (Veri) Kralj.
Znanstveni prispevki temeljijo na sistematičnem raziskovanju bogatih arhivskih gradiv iz zbirke MAO, Etnografskega muzeja Slovenije, Hrvaškega arhitekturnega muzeja in arhiva družine Kralj-Iglič, tesno povezanih z Nikom Kraljem.

Dogodek poteka v soorganizaciji z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje in ob podpori Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Dogodek bo potekal ob upoštevanju aktualnih odlokov glede virusa SARS-CoV-2. Glede na nepredvidljivost zdravstvenih razmer vas vabimo, da pred dogodkom obiščete spletno stran Slovenske matice www.slovenska-matica.si, kjer so objavljene spremembe v programu in morebitne odpovedi. Če do spleta ne dostopate redno, nas pokličite po telefonu na številko (01) 422 43 40. Število mest na prireditvi je omejeno.

Košarica je prazna