Predstavitev romana Tujci Ivana Cankarja

02.07.2020; 19:00 - 20:00; Atrij Slovenske matice, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Tujci so avtobiografsko obarvan roman, ki ga je Cankar napisal med bivanjem na Dunaju. V tujem okolju se glavni junak kipar Slivar čuti doma samo v zavetju tihe, mrzle noči. Na predstavitvi romana pa se bomo pod okriljem tople poletne noči soočili z nekaterimi tesnobnimi občutji, ki nam jih danes, tako kot Slivarju in Cankarju nekoč, prinašajo neznani, tuji, čeprav povsem vsakdanji položaji, in se obenem zatekli v zavetje književnosti, umetnosti, izražanja sebe in prisluškovanja drugemu.

Urednica Cankarjeve zbirke pri Slovenski matici in avtorica spremne besede prof. dr. Vesna Mikolič nam bo predstavila možno razumevanje Cankarjevega koncepta tujstva, pri doživljanju vsakič znova svežega Cankarja pa nam bodo pomagali Vrhničani, zbrani v okviru Turističnega društva Blagajana Vrhnika, ki ob Močilniku že vrsto let prebirajo avtorjeva dela.

Dogodek je drugi iz cikla Matica pod zvezdami, ki bo tekom poletja in zgodnje jeseni v čarobno kuliso Matičinega atrija privabljal ugledne avtorje in radovedne bralce vseh starosti in izbranih okusov. Cikel finančno podpira Mestna občina Ljubljana.

Veselimo se srečanja z vami!

Košarica je prazna