Predstavitev knjige ddr. Marije Stanonik Čebela na cvetu in v svetu

07.03.2019; 19:00 - 20:00; Krajevna knjižnica Žiri, Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, 4226 Žiri


Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige ddr. Marije Stanonik Čebela na cvetu in v svetu v četrtek, 7. marca 2019, ob 19. uri v Krajevno knjižnico Žiri.

Knjiga je rezultat avtoričinega desetletnega raziskovanja čebel in čebelarjenja v slovenski kulturi, zgodovini in gospodarstvu. V uvodnih poglavjih je prikazan izvor imena, življenje čebel v naravnem okolju ter njeni bogati simbolni pomeni v antiki in zgodnjem krščanstvu. Osrednji del monografije je namenjen prvim slovenskim strokovnim spisom o čebelarstvu, ustanovam, ki govorijo o čebelah ali se navezujejo na njihovo simboliko, motivu čebele in čebelarjenja v slovenski literaturi in literarjenju. Deseto poglavje je zasnovano etnološko in sega čez meje države Slovenije med Slovence v zamejstvu in po svetu. Sledita še razdelka Čebela v gospodarstvu ter Čebele in politika. Čebela na cvetu in v svetu je literarni spomenik čebeli, ki je zaznamovala tako slovensko gospodarsko kot duhovno zgodovino, in opomin vsem, da bo človeštvo, kot ugotavlja avtorica, živelo tako dolgo, dokler bo naše brezbrižno ravnanje z okoljem preživela čebela.
Monografija o čebelah je izšla v počastitev 1. svetovnega dneva čebel in 80-letnice Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Z avtorico ddr. Marijo Stanonik se bo pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Košarica je prazna