Predavanje Farmacevtske raziskave izvlečka vej bele jelke

15.01.2019; 18:00 - 19:00; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vabimo vas na predavanje Sama Krefta, Farmacevtske raziskave izvlečka vej bele jelke.
Rastlinski izvlečki so kompleksne zmesi različnih snovi, ki jih lahko ob podpori ustreznih raziskav, koristno uporabimo za zdravljenje in preprečevanje bolezni. Na Fakulteti za farmacijo v zadnjih letih intenzivno raziskujemo izvleček iz vej bele jelke (Abies alba). Jelkine veje, ki so odpadek pri poseku jelk za lesno industrijo, so bogat vir polifenolnih spojin lignanskega tipa. Z optimirano metodo ekstrakcije iz izbranih delov vej pridobimo izvleček z veliko antioksidativno dejavnostjo. Farmakološke in klinične raziskave so pokazale učinkovitost tega izvlečka na več področjih uporabe, kot so npr. sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, koža in regeneracija športnikov. Pri sladkornih bolnikih izvleček jelke zmanjša pretirano visok dvig krvnega sladkorja po obroku, kar je posledica inhibicije dveh encimov za prebavo škroba. Poleg tega se pri sladkornih bolnikih normalizira tudi previsok krvni sladkor na tešče, mehanizma tega učinka pa še ne poznamo.
Izdelki z izvlečkom vej bele jelke nosijo ime Belinal in sodelavci Fakultete za farmacijo smo sodelovali tudi pri izpolnitvi vseh regulatornih zahtev za prihod izdelkov do uporabnikov. Ponosni smo npr. na uspešen postopek pri Evropski komisiji, v katerem je ta ugotovila, da izvleček iz vej bele jelke ni novo živilo.
Samo Kreft je redni profesor na Fakulteti za farmacijo, kjer raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora ter o tem predava študentom farmacije (predmeti Farmacevtska biologija z genetiko, Prehranska dopolnila, Zdravila v alternativni medicini) in biokemije (predmet Rastlinska biokemija). Strokovne funkcije opravlja tudi na Evropski agenciji za zdravila v Londonu (od leta 2005 je član Odbora za zdravila rastlinskega izvora). Poleg množice znanstvenih je napisal tudi preko 60 poljudnih in strokovnih člankov v revijah Proteus, Farmacevtski vestnik, Herbika, Delo & Dom, Zdravje in Kvarkadabra ter v Enciklopedijo Slovenije in je reden gost v televizijskih ter radijskih oddajah. Bil je urednik več knjig, npr. Sodobna fitoterapija, ki je bila prodana že v več kot 2500 izvodih, ter Food Supplements, ki je izšla pri založbi Elsevier. Prejel je Zoisovo priznanje (2010), Minarikovo priznanje (2014), priznanje Prometej znanosti (2005 in 2013) in priznanje Komunikator znanosti (2016).

Naravoslovno-tehniški odsek SM

Košarica je prazna