Pogovor z dr. Jankom Kosom

16.09.2021; 18:00 - 19:00; Atrij Slovenske matice, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vljudno vabljeni na pogovor z dr. Jankom Kosom, v atriju Slovenske matice, v primeru slabega vremena pa v dvorani v prvem nadstropju.

Akademik dr. Janko Kos, literarni zgodovinar in teoretik, je pripadnik povojne t. i. kritične generacije. Bil je urednik revij Beseda in Perspektive ter sodelavec Odra 57, v letih 1970–1998 pa profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Je avtor številnih knjig in razprav s področja literarne teorije in zgodovine, komparativistike in filozofije. Pripravil je tudi nekaj znanstveno-kritičnih izdaj (mdr. Valentin Vodnik, France Prešeren, Ivan Cankar, Božo Vodušek, Brižinski spomeniki), učbenikov, priročnikov in antologij. Leta 2015 so izšla njegova spominjanja v dveh knjigah: Umetniki in meščani ter Ideologi in oporečniki, nato pa še monografija Misliti Cankarja (2018). Slovenska matica je izdala štiri njegova dela: Duhovna zgodovina Slovencev (1996), Prešeren in krščanstvo (2002), Sociologija slovenske literature (2016) in Primerjalna zgodovina svetovne literature (2020).

Ob profesorjevi 90-letnici se bomo sprehodili skozi knjige, ki jih je izdal pri Slovenski matici, dotaknili pa se bomo tudi drugih aktualnih vprašanj, tako ali drugače povezanih z literaturo. Pogovor bo vodil dr. Tone Smolej.

Cikel Matica pod zvezdami podpirata Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Dogodki v organizaciji Slovenske matice potekajo ob upoštevanju aktualnih odlokov glede virusa SARS-CoV-2. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj). Glede na nepredvidljivost zdravstvenih razmer vas vabimo, da pred vsakim dogodkom obiščete spletno stran Slovenske matice www.slovenska-matica.si, kjer so objavljene vse spremembe v programu in morebitne odpovedi. Če do spleta ne dostopate redno, nas pokličite po telefonu na številko (01) 422 43 40. Število mest na prireditvah je omejeno.

Košarica je prazna