Ogled filma Streli v Bazovici in pogovor z gosti

15.09.2020; 18:00 - 19:30; Dvorana Slovenske matice, 1. nadstropje, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Odpor Slovencev za rapalsko mejo proti nasilni italijanizaciji in fašizaciji je potekal na različnih ravneh, od politične do kulturne, na nasilje pa so znali protifašisti odgovoriti z enako mero. Ob oživljenih tendencah historičnega revizionizma na eni in poskusov preseganja razlik na drugi strani antifašizem primorskih Slovencev ponuja priložnosti za nove poudarke in premisleke. Po ogledu filma Streli v Bazovici bo o različnih vidikih protifašističnega odpora Ervin Hladnik – Milharčič razpravljal z gosti Markom Bidovcem, Milanom Pahorjem in dr. Egonom Pelikanom.

O filmu Streli v Bazovici

6. septembra 1930, ob 5.43 so na bazoviški gmajni odjeknili streli fašistov, pod katerimi so padli štirje mladeniči: Ferdinand Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič. Film skozi zaigrane prizore in izjave še živečih pričevalcev, med drugimi pisatelja Borisa Pahorja, slika zgodbo štirih borcev proti italijanskemu nasilju in ustrahovanju, ki so jih tržaški fašisti ožigosali za teroriste ter obsodili na smrt. Igrano dokumentarni film Streli v Bazovici tako pripoveduje tragično, a junaško zgodbo o prvih žrtvah fašizma v Evropi, četverici slovenskih domoljubov.

Producent: Primož Kastelic
Režiser: Tugo Štiglic
Produkcija: Studio Vrtinec d.o.o., Novo mesto
Dolžina: 50 minut

Streli v Bazovici

Veselimo se srečanja z vami!

Obvestilo

Dogodek bo potekal ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede virusa SARS-CoV-2, ki bodo v veljavi v času izvedbe in ki bodo takrat objavljeni na spletni strani inštituta: www.nijz.si Skladno z aktualnimi priporočili bomo sprejeli do 50 obiskovalcev, ki jih bomo ob prihodu popisali. Obvezne so maske in razkuževanje rok. Glede na nepredvidljivost zdravstvenih razmer vas vabimo, da pred vsakim dogodkom obiščete spletno stran Slovenske matice (www.slovenska-matica.si), kjer bodo objavljene vse spremembe v programu in morebitne odpovedi. Spremembe bomo objavili tudi na Facebookovem profilu: www.facebook.com/Slovenskamatica

Ostanimo zdravi!

Zahvala

Program Slovenske matice finančno omogočajo Javna agencija za knjigo RS, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Mestna občina Ljubljana, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Ministrstvo za kulturo RS.

Košarica je prazna