Matičina knjižna potovanja

22.06.2022; 18:00 - 19:00; SlovenskI knjižnI center Mohorjeve knjigarne, Viktringer Ring 26, Klagenfurt/Celovec


Vljudno vabljeni na predstavitev nemško-slovenske pesniške zbirke dr. Braneta Senegačnika z naslovom Gespräche mit Niemandem/Pogovori z nikomer, ki bo v sredo, 22. 06. 2022, ob 18. uri v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne (Viktringer Ring 26, Klagenfurt/Celovec). Pogovor z avtorjem zbirke bo vodila urednica knjige dr. Ignacija Fridl Jarc. Z glasbo bo večer popestrila Katarina Sima.

Dogodek soorganizirata Mohorjeva založba Celovec/Mohorjeva Hermagoras in Slovenska matica.
Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Brane Senegačnik: Gespräche mit Niemandem/Pogovori z nikomer
Prevedel: Boštjan Dvořak

Mohorjeva založba, Celovec je v sozaložništvu s Slovensko matico pripravila dvojezično izdajo pesniške zbirke Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer. Delo, ki je prejelo Nagrado Prešernovega sklada 2021, je v nemščino prevedel Boštjan Dvořak.
Lirična poezija nastaja tedaj, kadar zmanjka besed, ker je to, kar doživljamo, pregosto, preživo, pregloboko. Takrat iz doživljanja samega vzniknejo velika, največja vprašanja: o izvoru, o ljubezni, o smrti, o smislu. Mitična in obenem osebna vprašanja, ki prodirajo skozi vso resničnost do nedoumljivega; skozi katera nedoumljivo proseva v naš zgodovinski in vsakdanji tu in zdaj. Vprašanja, ki so zmeraj: zmeraj drugačna in zmeraj ista. Tedaj nam pomeni ne zadostujejo, potrebujemo ritme, zvočne figure in podobe, ki vzgibljejo čute, spomin in domišljijo. Zahtevne, kompleksne tradicionalne oblike, njihovo subtilno prenavljanje in »prevajanje v naš čas« v zbirki Pogovori z nikomer imajo natanko ta namen. Lirična poezija namreč ni samo za branje, temveč tudi za poslušanje in predvsem za doživljanje: tega, česar se dotika, namreč ni mogoče izreči, ampak le doživljati. Mogoče se nikjer drugje ne počutimo tako neprestopno sami kot ob teh vprašanjih in nikjer ne čutimo globlje potrebe po pogovoru. Tak pogovor, v katerem gre do konca zares, je lirična poezija: njene besede so izrečene v tišino, iz katere so prišle.
Sozaložnik: Mohorjeva založba, Celovec
Prevod je izšel s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

NAKUP

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali nas pokličete na 01 422 43 45.

Košarica je prazna