Literarni večer z Urušem Zupanom

30.09.2020; 19:00 - 20:00; Delavski dom Trbovlje, kinodvorana, Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje


Vljudno vabljeni na literarni večer z Urošem Zupanom, urednikom Trboveljske knjige, ki je izšla v letošnjem letu pri Slovenski matici, v sredo, 30. septembra 2020, ob 19. uri v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje. Večer organizira knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje.

Trboveljska knjiga, ki jo je uredil pesnik, Trboveljčan na začasnem delu v Ljubljani Uroš Zupan, ni kronološki prikaz razvoja sedanje občine Trbovlje od njenih tržnih začetkov do današnjih mestnih razsežnosti. Ni niti zgodovinski dokument, ki bi, kot v svoji Poetiki o zgodovinopisju zapiše filozof Aristotel, povzemal vse to, kar se je v rudarskem revirju v preteklosti dejansko zgodilo. Trboveljska knjiga je namreč veliko več – je z zapiski iz politične zgodovine in vsakdanjega življenja prepleten literarni kolaž o mestu, ki ga je ustvarilo, oblikovalo in zaznamovalo kopanje premoga, je presunljivo otožna in hkrati uporniška zgodba o kraju, prerešetanem s temino rudarskih rovov in prežetem z lučjo upanja, prepojenem s črnino trpkega vsakdana in rdečo revolucionarno mislijo. In je še več – je literarno preiskovanje in spraševanje sedanje generacije umetnikov o duhovni identiteti mesta nekoč, danes in jutri, je pripoved o njegovi izjemni, a pogosto pozabljeni vlogi na kulturnem zemljevidu Slovenije. Z imenitnim Zupanovim izborom literarnih in likovnih del, ki govorijo o »rdečem revirju«, spoznamo Trbovlje kot rojstno hišo slovenske socialne lirike (Mile Klopčič, Tone Seliškar, Ervin Fritz) ali avtoironije sodobnega literarnega stripa (Lucija in Damijan Stepančič), kot dom meščanskega realizma (Mira Mihelič), pripovednega ekspresionizma (Ludvik Mrzel), retrogardizma (Laibach) in sodobne pesniške govorice (Uroš Zupan, Veronika Dintinjana).

Knjiga bo na voljo po znižani ceni.

Veselimo se srečanja z vami!

Obvestilo

Dogodek bo potekal ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede virusa SARS-CoV-2, ki bodo v veljavi v času izvedbe in ki bodo takrat objavljeni na spletni strani inštituta www.nijz.si Glede na nepredvidljivost zdravstvenih razmer vas vabimo, da pred vsakim dogodkom obiščete tudi spletno stran Slovenske matice (www.slovenska-matica.si), kjer bodo objavljene vse spremembe v programu in morebitne odpovedi.

Košarica je prazna