Koroški večer dr. Angele Piskernik

21.12.2017; 17:00 - 18:30; Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana


Vljudno vas vabimo na koroški večer dr. Angele Piskernik

v četrtek, 21. decembra 2017 ob 17.00

v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.).

 

Večer prirejata Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Slovenska matica

v spomin na 50-letnico smrti velike slovenske botaničarke, naravovarstvenice, narodne delavke in protifašistke dr. Angele Piskernik.

Letos poleti je Klub ponovil pobudo za imenovanje nove ljubljanske ulice ali trga po tej svoji nekdanji podpredsednici (Lobnik, 27.8.1886 – Ljubljana, 23.12.1967), prvi slovenski doktorici naravoslovja. Pred nekaj dnevi je Komisija za poimenovanje naselij in ulic MO Ljubljana pobudo obravnavala, jo podprla in poslala v nadaljnji postopek: enkrat pozno pomladi naj bi torej med severno obvoznico ter Potjo spominov in tovarištva – zahodno od Koseškega bajerja – dobili Park dr. Angele Piskernik.

Tokratni spominski večer bo uvedel mag. Tine Golež, ki bo predstavil rodovnik Piskernikov iz Obirskega in Lobnika od začetka 18. stoletja dalje; predavatelj bo omenil še novosti iz genealoškega raziskovanja Grafenauerjev, Möderndorferjev in drugih koroških rodbin. Seveda se bomo družno spomnili tudi poglavitnih življenjskih postaj dr. Piskernikove ter trajnih dosežkov njenega strokovnega in društvenega delovanja.

Koroški pisatelj in pesnik Matjaž Pikalo bo poskrbel za glasbeni okvir, in sicer ob igranju na harmoniko, ki je bila last koroške partizanke, narodne junakinje Majde Vrhovnik – Lojzke.

Ob koncu spominskega večera bomo še nazdravili ob bližnjih praznikih ter na srečno, zdravo in uspešno novo leto 2018.

Vljudno vabljeni!

Košarica je prazna