Aprilske novice in novosti

V mesecu aprilu bomo med našimi knjigami predstavljali prevod izbranih pesmi Štiriročno dr. znanosti, pesnika, esejista, likovnega in literarnega kritika ter prevajalca, profesorja na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Zagrebu Tonka Maroevića in filozofsko razpravo o matrici ljubezni Antigonine sestre našega člana prof. dr. Lenarta Škofa, ki je nedavno postal tudi član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Zvrstilo pa se bo še nekaj drugih dogodkov, pripravljenih v sodelovanju z našimi zamejci. Prav tako vas vabimo na naše mesečno predavanje Naravoslovno-tehniškega odseka Slovenske matice, v katerem bo prof. dr. Franc Pohleven spregovoril o pomenu predelave in rabe lesa za človeka in okolje.

 Torek, 2. aprila 2019, ob 11. uri

Dvorana Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, Ljubljana

Predstavitev pesniške zbirke akad. prof. dr. Tonka Maroevića Štiriročno

Predstavili bomo izbor pesmi iz treh zbirk hrvaškega akademika in dopisnega člana Slovenske akademije znanosti prof. dr. Tonka Maroevića, ki so jih prevedli Marjan Strojan, Miha Pintarič in Boris A. Novak, ki je knjigo tudi uredil in ji dodal spremno besedo ter komentarje k pesmim. Pesniška zbirka Štiriročno je izšla v počastitev 51. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu v sozaložništvu Slovenskega centra PEN, Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Slovenske matice.

Na predstavitvi bosta sodelovala avtor akad. prof. dr. Tonko Maroević in urednik knjige izredni član SAZU prof. dr. Boris. A. Novak. Predstavitev bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice in sekretarka SC PEN dr. Ignacija J. Fridl.

 

Torek, 2. aprila 2019, ob 19. uri

Dvorana Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana

Literarni večer z akad. prof. dr. Tonkom Maroevićem

Na literarnem večeru, ki ga prireja Slovenski center PEN, se bo predstavil pesnik in umetnostni zgodovinar akad. prof. dr. Tonko Maroević, eden od častnih gostov letošnjega 51. Mednarodnega srečanja na Bledu. Pogovor z njim in predstavitev prevoda izbranih Maroevićevih pesmi Štiriročno bo vodil izredni član SAZU prof. dr. Boris. A. Novak

 

Sreda, 3. aprila 2019, ob 11. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Predstavitev novih koroških knjižnih publikacij v okviru Koroških avstrijskih kulturnih dnevov v Ljubljani

Predstavljene bodo knjižne novitete Lenčke Kupper Iz škratove krošnjice, prispevki s posveta 10. 11. 2017 na Gornjem Seniku Slovenščina v družini ter nova zgoščenka v šentprimoškem narečju, ki jo pojejo člani Lutkovne skupine Danica Povodni mož v Živovem bratu.

Dogodek prirejajo: Klub koroških Slovencev v Ljubljani, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Krščanska kulturna zveza.

 

Torek, 9. april 2019, ob 17. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Pogovor o knjigi Bojane Daneu Don Begunec nikdar

O delu bodo spregovorile avtorica Bojana Daneu Don, književnica Alenka Puhar in urednica založbe Mladika Nadia Roncelli.

 

Torek, 16. april 2019, ob 18. uri

Dvorana Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana

Pogovor o filozofski monografiji prof. dr. Lenarta Škofa Antigonine sestre

O delu bodo spregovorili avtor prof. dr. Lenart Škof, prof. dr. Manca Košir in prof. dr. Edvard Kovač. Pogovor bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

 

Torek, 16. april 2019, ob 18. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Predavanje prof. dr. Franca Pohlevna, Pomen predelave in rabe lesa za človeka in okolje

Predavanje prireja Naravoslovno-tehniški odsek Slovenske matice, ki ga vodi prof. dr. Jernej Pavšič.

 

Četrtek, 18. april 2019, ob 17. uri

Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, Ljubljana

Redni letni zbor članic in članov Slovenske matice

Na zboru bosta predstavljeni Delovno in Finančno poročilo Slovenske matice za leto 2018 ter načrti za prihodnost. Predstavljen bo tudi Glasnik Slovenske matice za leto 2018.

 

Vstop na vse prireditve je prost in počaščeni bomo, če se nam boste pridružili. Prav tako se veselimo vaših pobud, vprašanj in mnenj.

Košarica je prazna